Mi az OSzAK?


Csapatunk 1998-ta foglalkozik szlalomversenyek rendezsvel. Az vek folyamn egyre tbb tapasztalatot szereztnk, egyre tbb hibt sikerlt korriglnunk a rendezssel kapcsolatosan, s a szksges folyamatokat is nagymrtkben sikerlt racionalizlni, egyszersteni. Az id alatt sok versenyen megfordultunk, mint megfigyelk, s nagyon sok versenyznek megismertk a vlemnyt. Ezeket az ismeretanyagokat feldolgozva alakult ki egy elgondols: ki kell alaktani egy egysges keretek kztt, meghatrozott szablyrendszer szerint mkd versenyzsi kultrt.

Ennek a rendszernek a ltrehozsa sorn nagyon sok feladat vrt rnk. Pldul meghatrozni azt, hogy mit is jelent a szlalomverseny fogalom. Ugye a sz azt jelenti, hogy kzti forgalomtl elzrt, aszfaltos terleten, bjkkal s gumifallal kialaktott vonalvezets versenyplyn zajl kzdelem. A versenyre jellemz, hogy techniks, gyessgi jelleg plya kerl kialaktsra gy, hogy a sebessg visszaadja az autzs lmnyt. A plyn tartozkod versenyz a lehet leggyorsabban prblja teljesteni a tvot, figyelve arra, hogy ne legyen bjadntse, vagy plyatvesztse.

De felmerl a kvetkez krds: ki lehet versenyz? A versenyekre tulajdonkppen brki nevezhet, aki elg btorsgot s elhivatottsgot rez magban arra, hogy sszevesse a sajt maga s autja tudst a versenyztrsakval. S a teljestmnyeket mrni, feldolgozni s rtekelni is kell. Erre szolglnak a klnbz kategrik. A kategrik lehetnek a versenyaut vagy a versenyzk szempontjbl fontosak. Hiszen a kategriameghatrozsok lehetnek az aut felksztsi foktl fggen szria (utcai) vagy tra (ptett, tuningolt) jellegeg, ezen bell a hengerrtartalomtl fgg (pl.: 1400-1600 cm3 kztti). De vannak mrkakupa jelleg (Skoda Club Hungary Kupa), nemtl fgg (ni kategria), s letkortl fgg (junior, senior) kategrik is. Illetve van a mindent eldnt Abszolt kategria, ahol csak az elrt ideredmny szmt. Az ideredmnyek mrsre egy ezredmsodperc pontossg idmr szoftvert ksztettnk, automatikus kirtkel rendszerrel. A versenyzk futamonknt s az ves pontgyjt rendszer szerint v vgn kerlnek djazsra.

Maga egy verseny menete. A verseny meghrdetse, az addig ismert versenyzk kirtestse legalbb 30 nappal a verseny eltt. Az rdekld versenyzk nevezsnek fogadsa a versenyt megelz keddi napig. A verseny napjra a rendezsg a felgyel testlettel kialaktja a versenyplyt s a versenyautk parkoljt a versenyzk rszre, a nzk rszre pedig az elklntett rszeket. A trgynapon pedig a versenyz megjelenik a gpsrknnyal a helysznen, s elhelyezi azt a zrt parkolban. Ott megtrtnik az autk technikai tvtele, s a nevezsek lezrsa. Ezek utn a versenyz gyalogosan ismerkedhet a plyval. Majd a rajt utn mindenki a rajtszmnak megfelelen begurl a plyra, s megy egy nagyon llat mrt krt, majd visszall parkolba. Ugyanezt legalbb mg ktszer megteheti, teht a tvot a nap folyamn minimum hromszor kell teljesteni. A krk szma fgg a plya hossztl, a versenyzk szmtl. A nap vgn pedig mindenki megkapja az eredmnye fggvnyben a serlegdjakat s a bajnoki pontokat.

Az elbb lert folyamatokat szablyozn az Orszgos Szlalom Bajnoksg alapkirsa. A Magyar Nemzeti Autsport Szvetsg a 2006-os vtl kezdden kttt velnk szerzdst a sorozat kizrolagos megrendezsre, megrendeztetsre, a futamok korrekt felgyeletre, rtkelsre. Az MSzB sorozatra lehet rendeznek s versenyznek jelentkezni, Mindkt esetben a promterrel - a HegCsi Kft-vel - kell a kapcsolatot felvenni. Versenyzknt el kell dnteni, hogy licences formban, vagy amatr versenyzknt akar versenyezni. A djtteleket az MNASz mindenkori djtblzata tartalmazza. Az MSzB futamokon elindulhat olyan versenyz is, aki nem rendelkezik versenyzi krtyval, vagy licenccel. Ebben az esetben napi licencet kell vltania. Ha pedig a STREET kategrit vlasztja valaki, akkor cskkentett nevezsi dj mellett elindulhat a versenyen, de nem lesz rtkelve a sem a futamon sem a bajnoksgban.

Tovbbi informci: Hegeds Csaba

+36303656946

hegcsi1015@gmail.com